Tijdcapsule

Het eerste wapenfeit van Vertel het Door(n): de tijdscapsule is geplaatst op 12 maart 2019!

Bijna alle kinderen van de 5 Doornse basisscholen hebben hun bijdrage geleverd aan de tijdcapsule die geplaatst is in de toren van de voormalige Gereformeerde kerk aan de Kampweg in Doorn. Deze toren stond lange tijd op de stoep voor een grondige renovatie. Dit bleek een geweldig moment te zijn om daar een tijdcapsule in te plaatsen. Een tijdcapsule is een doos waar in dit geval tekeningen, brieven, voorwerpen (een vulpen, een gevulde etui, een USB-stick met bewegende beelden van het dorp waar toen sneeuw lag! en een bijbeltje) in gestopt zijn. Het idee is dat wanneer de toren weer gerestaureerd gaat worden, de tijdcapsule gevonden wordt door de volgende generatie. Misschien wel over 100 jaar!

Met de medewerking van de 5 scholen, de vorige eigenaar van het kerkgebouw, (Boswijk Bouw & Elektra) en een aantal enorm welwillende dorpsgenoten werd de mogelijkheid gecreƫerd het project daadwerkelijk te doen slagen. Op 12 maart 2019 werd de tijdcapsule geplaatst. Maartje ter Beek en Debra Bos maakten een spectaculair filmpje van dit bijzondere moment:

Dit bleek een super aftrap van het project Vertel het Door(n)! De kinderen van de 5 basisscholen zullen nu met een heel andere blik naar de toren van de voormalige Gereformeerde Kerk kijken. Was het voor hen eerst een kerkgebouw met een toren, nu is het een toren waarin een schat ligt waar zij aan hebben meegewerkt! Hun verhalen over henzelf, hun tekeningen over hun levens, hun vragen aan de kinderen die over zoveel jaar de doos gaan openen is een schitterend voorbeeld van wat wij als doel hebben: het in leven houden van de dorpsgeschiedenis en dat deze doorgegeven wordt aan een volgende generatie.