Wie zijn wij?
Al een tijd liep ik rond met het plan om dorpsgenoten in contact te brengen met het cultureel erfgoed van Doorn. Ook het dorp opvrolijken met muurgedichten en het plaatsen van een tijdcapsule in de toren van de kerk aaan de Kampweg waren ideeën die door mijn hoofd speelden. Niet zo heel moeilijk om uit te voeren, maar je moet er even je energie in stoppen.
Historica Annet Werkhoven overtuigde mij om mijn plannen door te zetten door haar enthousiaste manier van vertellen over het cultureel erfgoed van de Utrechtse Heuvelrug. Uit onze gesprekken kwamen veel interessante onderwerpen voor het project voort. Van groot belang was haar tip om eerst een stichting op te zetten om fondsen te werven.
Gewoon doen dan is het zo gedaan, dacht ik in oktober 2018 zonder enige ervaring! Dat was het moment dat ik besloot om er vol mee aan de slag te gaan en op zoek te gaan naar partners. Peter Pim Stolker van pressart.nl en ik verzonnen samen het concept. Niet veel later zat ik met Paul van Dijk van de Oudheidkamer en tekstenschrijfster Gizella Komondy aan tafel. Vanaf toen ging het heel snel. Er werd een stichting opgezet, een website gemaakt, fondsen aangeschreven, archieven doorgespit, beeldmateriaal gezocht en teksten geschreven, ingekort en nog eens ingekort om op een bepaald aantal woorden uit te komen.
Doordeweeks hadden we als redactieteam elke dag contact met elkaar. Die gedrevenheid was heel bijzonder omdat iedereen vrijwillig aan dit project meewerkte! Wat heb ik daar ongelooflijk veel van geleerd en wat heb ik van die gesprekken genoten! De prachtige vormgeving van de borden is van de hand van Rutger, de geweldige (en geduldige) vormgever van PressArt.nl.
We zijn trots op het eindresultaat: bijna 50 borden die de lokale cultuur geschiedenis en oude dorpsverhalen ‘doorvertellen’ aan de volgende generatie dorpsgenoten en bezoekers. Er zijn zoveel mooie initiatieven in het dorp en veel ondernemende dorpsgenoten die het aandurven om van Doorn een nog leuker dorp te maken. Laten we met elkaar die initiatieven omhelzen en er samen voor zorgen dat het een succes wordt én blijft! Kortom: mét elkaar, dan is het zo vóór elkáár!’
Christine van Exel, initiatiefneemster project Vertel het Door(n)
Gizella Komondy
Toen Christine mij vroeg om als vrijwilliger teksten te schrijven over de cultuurgeschiedenis van Doorn was ik meteen enthousiast. Het is van begin tot het eind een heel leuk project geweest. We zijn trots op het eindresultaat: 50 borden met verhalen en oude afbeeldingen die laten zien hoe Doorn er vroeger uitzag. Ik ben benieuwd naar de reacties!
Paul van Dijk
De Doornse Oudheidkamer is de bibliotheek, het archief en het secretariaat van de Doornse Historische Vereniging “Thorheim”. Hier kan allerhande informatie gevonden en verkregen worden, in woord en beeld, van de historie van Doorn. De vele voorwerpen, die in de Oudheidkamer zijn uitgestald, hebben te maken met Doorn en kennen allemaal een eigen verhaal. Tijdens de openingstijden (zie de website oudheidkamerdoorn.nl ) zijn vrijwilligers aanwezig om informatie te geven
Pim Stolker
De voor 100% recyclebare infoborden zijn vormgegeven en geproduceerd door PressArt.nl uit Doorn en gemaakt van houtvezel uit duurzaam beheerde bossen. Met het gebruik van het materiaal PressArt-Plate-UV wordt Co2 opgeslagen in het bord en houden we bossen in stand. Mochten andere organisaties ook interesse hebben in het historische plekken concept dan kunnen ze contact opnemen met PressArt.nl
Heel veel dank!
Hoewel we het graag zouden willen, blijkt het onmogelijk iedereen persoonlijk te bedanken die een bijdrage geleverd heeft aan Vertel het Door(n). Velen hebben zich ingezet en bleken soms onbewust een belangrijke schakel in de totstandkoming van Vertel het Door(n). Dat gebeurde in de vorm van het doorgeven van tips, het vertellen van verhalen, het meeschrijven en controleren van teksten, het zoeken naar nog beter beeldmateriaal, het linken van mensen aan elkaar, het meedenken over de onderwerpen, het terugleggen van enorme stapels beeldmateriaal in de Oudheidkamer, het inscannen van foto’s, het openen van (meestal) gesloten deuren en het stellen van geïnteresseerde vragen op straat naar hoe het project er voor staat.
Voor iedereen: heel heel veel dank!