Muurgedichten

In navolging van vele steden en dorpen waar steeds meer literaire pareltjes prijken op gevels, is ook Vertel het Door(n) begonnen met het plaatsen van muurgedichten in Doorn. Dit project heet Dicht bij Doorn.

Doorn mag zich rijk prijzen met twee literaire grootheden: Maarten Maartens (1858-1915) en Simon Vestdijk (1898-1971). Niet alleen een literair werk van beide heren, maar ook gedichten van andere bekende en minder bekende dichters hopen wij binnenkort op Doornse gevels te laten prijken.

De eigenaar van het pand die een gevel beschikbaar stelt, bepaalt zelf welk gedicht op de muur komt. Wanneer de eigenaar er qua gedichtskeuze niet uitkomt, dan kan de projectgroep Dicht bij Doorn meehelpen. Dicht bij Doorn heeft zelf een groot bestand samengesteld met uiteenlopende gedichten. Stichting Vertel het Door(n) mag een gedicht weigeren wanneer het aanstootgevend zou kunnen zijn of wanneer al eerder een gedicht van een zelfde dichter geplaatst is.

De gedichten worden geplaatst door Sjoerd Jongsma van Sjoerds Reclame Service in Maarsbergen. Hij gebruikt hiervoor transparante plakletters die goed hechten en weerbestendig zijn.

Voor meer voorbeelden kunt u een kijkje nemen op de volgende websites:
www.nunspeetuitdekunst.nl
www.muurgedichtenleiden.nl
www.verenigingvestingstad/muurgedichten/
www.muurpoezie033.blogspot.com

Mocht u interesse hebben in een gedicht op uw buitenmuur of in het sponsoren van een muurgedicht, dan vragen wij u contact op te nemen met dichtbijdoorn@vertelhetdoorn.nl. De prijs van een gedicht hangt af van de grootte en van de ondergrond waarop het gedicht geplaatst wordt.

Reeds geplaatste “Dicht bij Doorn” muurgedichten

Gedicht ‘Kleuren’ van Sophie Pouwels aan de Doprsstraat (Atelier Purple)

Gedicht ‘Het Bos’ van Toon Hermans aan de Pittesteeg

Gedicht ‘Klein geluk’ van Tanja Helderman aan de Boslaan

Gedicht ‘Zo’n dag’ van Merel Morre aan de Kampweg

Deze poppetjes verwijzen indirect naar ‘het kleine geluk’ van de heer en mevrouw Van Loon die aan de Boslaan wonen. Ieder jaar toveren zij in december hun zitkamer om tot een groot winterlandschap waar jong en oud van kan meegenieten. Omdat velen deze vrolijke traditie waarderen heeft Vertel het Door(n) gevraagd of Mevrouw Van Loon deze mannetjes op de rand boven het gedicht wou plaatsen. En aldus geschiedde op 16 oktober 2020.

Gedicht ‘Artikel 1’ van Gera Pronk op het gemeentehuis