De Kaap

  • by

De legende over de Zwarte Ruiter

Simon Vestdijk publiceerde het boek De Zwarte Ruiter in 1940. Het verhaal speelt zich af tegen het decor van de Kaapse Bossen. 

De legende die in deze novelle van Vestdijk beschreven wordt gaat over een vader, de Zwarte Ruiter, die een vreselijke fout begaat: tijdens een wilde nacht in een kasteel verdobbelt hij zijn dochter aan zijn vrienden. Wanneer hij bij zinnen komt en zich bedenkt wat hij haar heeft aangedaan, verzint hij een plan om haar te redden. Hij steekt het kasteel in brand. Met deze daad hoopt hij dat diegenen die zich net aan zijn dochter wilden vergrijpen in paniek raken en daarbij het meisje uit het oog verliezen. De vader springt gauw op een paard en neemt het meisje voor zich op het zadel mee. Vlak voordat ze bij de gracht zijn, weten zijn furieuze vrienden de brug op te halen en het meisje uit het zadel te trekken. De Zwarte Ruiter weet te ontkomen door net op tijd over de gracht te springen. Zijn dochter weet zich los te rukken en rent het brandende kasteel in waar ze in de vlammen overlijdt. Wat er daarna met de Zwarte Ruiter gebeurde weet niemand. Maar het verhaal gaat dat daar bij de vijfsprong dat te zien is vanuit het poortgebouw van de Ruiterberg, zijn geest, zwart van het roet van de brand, sindsdien door de bossen zwerft….

Het verhaal gaat dat er nog steeds mensen zijn die op de vijfsprong bij uitkijktoren de Kaap een geestverschijning gezien hebben in de vorm van een zwarte ruiter…

Men zegt dat Vestdijk dit boek schreef vanuit het poortgebouw van de Ruitenberg. Zijn vrouw Mieke Vestdijk heeft altijd volgehouden dat dat niet het geval was.

Extra informatie

Mr Klein, die met het idee kwam een theehuis voor wandelaars te bouwen, liet ook de twee betonnen leeuwen bij de ingang van de lange oprit plaatsen. De oorspronkelijk opengesperde bekken die op de foto te zien zijn, zijn later dichtgemetseld omdat kinderen er graag aan hingen. Mr Klein woonde er zelf naast (Amersfoortseweg 92). Hij liet later een nieuw huis bouwen aan de Amersfoortseweg 90, waar hij in 1937 met zijn gezin is gaan wonen.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over de Kaapse bossen die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een berichtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl