Chaletstijl in Doorn
In de 19de en begin 20ste eeuw ontwikkelde Doorn zich verder tot een plaats waar mensen uit de grote steden graag kwamen om de zomer door te brengen. Dit waren niet alleen welgestelden die een landhuis lieten bouwen, maar ook mensen, die voor enkele weken een pension zochten. In die periode werden veel grote huizen gebouwd met een duidelijke pension bestemming, zoals de twee beschreven panden in de Kortenburglaan. Opvallend is de vaak toegepaste ‘chaletstijl’, mooi te zien bij Huize Edelweiss. Vaak wordt gezegd dat voor deze uitstraling gekozen was, vanwege de ligging van Doorn aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Door de ‘chaletstijl’ werd een sfeer gecreëerd gelijkend op die, zoals bekend vanuit de heuvel- en berggebieden elders in Europa.
De gebroeders Meerdink
Opvallend bij veel bouwwerken uit bovengenoemde periode is de naam Meerdink of gebroeders Meerdink. Soms met de aanduiding: timmerman of metselaar. De drie gebroeders Meerdink waren bouwkundigen die een grote rol speelden in de bouwontwikkelingen in Doorn. Met name de twee broers die in Doorn woonden, hebben veel panden ontworpen en gebouwd.
Een van de broers, T. Meerdink, heeft nog enkele jaren, vanaf 1915 tot zijn overlijden in 1918, in de gemeenteraad van Doorn gezeten. Vanwege zijn vele werk voor de Doornse gemeenschap bestonden plannen om hem te eren met een standbeeld op het plein aan de Amersfoortseweg, het huidige Plein 1923. Door planologische belemmeringen kon dit geen doorgang vinden.