De (schapen) Drift

Rondom het centrum van Doorn waren verschillende schaapskooien te zien op deze kaart uit 1903. De schaapskooien zijn op de kaart aangegeven als sk. Links, aan de Drift ligt het huisje dat dorpelingen Kiek in de Pot noemden.
Links het huis Kiek in de Pot, 1924

Op de hoek tegenover de Ludenkapel (die er toen nog niet was) stond een arbeiderswoning die Doornaren Kiek in de Pot noemden. Het huisje uit 1838, stond zo dicht op de weg, dat je volgens de verhalen zo in de potten en pannen op tafel keek. Je keek (kiek) dus in de pot! Kiek in de Pot werd bekend toen er in de 19e eeuw een tolpost kwam, waar regelmatig opstootjes ontstonden omdat de Doornaren geen tol wilde betalen. In 1904 werd de tol afgeschaft en Kiek in de Pot afgebroken.

Uit oudere dorpsverhalen blijkt dat op de plek waar Kiek in de Pot stond, eerder een plaggenhutje had gestaan dat dorpelingen ook Kiek in de Pot noemden. Het huisje werd in 1938 gebouwd. Er zijn geen afbeeldingen meer van, wel een artikel in De Doornse Kaap van 21 april 1961 dat een ander verhaal vertelt over het ontstaan van de naam Kiek in de Pot.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl

Bekijk een andere locatie: