De overtuin van villa Boschoord

Wat hebben Napoleon en de schrijver Simon Vestdijk met dit bos en de Postweg te maken?

Simon Vestdijk (1898-1998)

Het alleenstaande hek, dat u tussen de bomen door kunt zien, inspireerde Vestdijk voor zijn roman ‘Het glinsterend pantser’(1956). Uitgebreid beschrijft hij daar deze ‘overtuin’. Ook in zijn verhaal ‘De legende van het Prieel’ (1949) wordt dit stuk bos beschreven met de beelden en de watertoren. In 1998 werd ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de schrijver een fiets-en wandelroute uitgezet. De onderstaande link toont deze route met de passages uit Vestdijks boeken waarin hij de Doornse locaties beschrijft.

http://vestdijk.com/wp-content/uploads/2016/06/fiets-en-wandelroute-doorn.pdf

Napoleon

De Postweg, die evenwijdig loopt aan de Leersumsestraatweg, maakte ooit deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Utrecht en Arnhem en vanuit daar richting Keulen. Ongeveer 600 meter verderop ligt langs de Postweg een van de dikst gemeten beuken van Doorn, omgewaaid in 2015. De Napoleon-boom wordt die genoemd. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat Napoleon ooit langs deze Postweg gereisd zou hebben. De boom is waarschijnlijk tussen 1820 en 1830 geplant.

De omgewaaide Napoleon-boom langs de Postweg.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl

Bekijk een andere locatie: