Plein 1923

Het kunstwerk Thorms Danser

Na de reconstructie van Plein 1923 vond op 5 juli 1991 de openingsplechtigheid plaats door de wethouders Tijsseling en Pollmann.

Pieter Pollmann onthulde het kunstwerk Thorms Danser door staande in een hoogwerker het bedekkende doek weg te trekken. Daarna metselde Dick Tijsseling symbolisch ‘de laatste steen’ in een muurtje. Helaas is dit muurtje jaren later door een auto omver gereden en niet meer hersteld. Gelukkig staat Thorms Danser nog wel op het Plein 1923.

Het kunstwerk Thorms Danser is gemaakt door A.P. Compaan. Deze naam staat voor het kunstenaarsduo Ad Arma en Peer van Eeden. Het bestaat uit twee delen: een gemetseld muurtje, dat als bankje dient en een 8 meter hoge draaivorm van roestvrij staal. Langs het kunstwerk kan water stromen en het wordt ‘s avonds verlicht door twee lampen. De vorm moet gezien worden als een bliksemschicht en verwijst naar de herkomst van de naam Doorn. Doorn zou immers vernoemd zijn naar de Germaanse god van de bliksem en donder: Donar. 

Deze foto is genomen vanaf de Kampweg. Het weggetje aan de overkant is de Acacialaan.
Rechts van de Acacialaan kun je zien dat wat nu Plein 1923 is toen nog begroeid was.
Plein 1923, aan de overkant is de Kampeg te zien. Foto uit 1924
Plein 1923 met autobedrijf van Os. Links op de foto is een deel van de paardendrinkbak te zien die in 1928 geplaatst werd. Diegene die weet waar de drinkbak nu is, mag het zeggen!
Plein 1923 met zicht op de Kampweg in 1989.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl

Bekijk een andere locatie: