IJskelder

  • by

Kenmerken van de ijskelder

Dit bouwwerk typeert zich door een markant portaal met daarachter een grote heuvel. In deze heuvel loopt een gang van bijna 10 meter die het voorportaal verbindt met de bovenrand van de kelder. De eigenlijke ijskelder bestaat uit een cilinder met een diameter van 4 meter afgedekt met een koepelgewelf. Een houten vloer aan de bovenkant van de kelder werd gebruikt als laad- en losvloer voor het ijs. Op de bodem van de kelder ligt nog de originele vloer met in het midden een put om het smeltwater af te voeren. Om goede isolatie te garanderen werd de kelder afgedekt met een hoop zand en beplanting om het zand vast te houden en voor schaduw te zorgen. De gang werd vroeger met twee deuren afgesloten voor de sluiswerking.

Wat hebben kloostermoppen met deze ijskelder te maken? 

Kloostermoppen zijn middeleeuwse bakstenen. Ze waren veel groter dan de huidige bakstenen en werden vooral gebruikt in kloosters, kerken en kastelen.

Deze bakstenen hebben een formaat van 30/40/6 cm. Ze zijn ook te vinden in het souterrain van kasteel Amerongen en in het poortgebouw van kasteel Rhijnestein te Cothen. Doorn, Amerongen en Cothen waren in de middeleeuwen de “graanschuren” van het Domkapittel Utrecht.

Verhalen en foto’s uit de oude doos:

Doornsche Courant, 29 december 1923

Doornsche Courant 28 mei 1921 beschrijft de verkoop van het IJskelderbos

De totaal vervallen ijskelder in 1975

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over de Doornse ijskelder die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een berichtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl