Maartenskerk – D

Waarom belemmert het transformatorhuisje het zicht op de Maartenskerk?

Op deze foto uit 1985 is Garage de Haas te zien. In september 2004 werd de garage gesloopt zodat het zicht op de kerk weer tevoorschijn zou komen vanaf de Dorpsstraat. Ook de toenmalige AMRO-bank en de bibliotheek werden toen gesloopt voor de bouw van het huidige Cultuurhuis. Toen de sloop eenmaal voorbij was, bleek dit bakstenen transformatorhuis nog in de weg te staan. Omdat het zgn. TRAFO-huisje een monumentaal gebouw is, mocht deze niet weggehaald worden.

Dit transformatorhuis is opgericht in opdracht van de NV Provinciale Utrechtsche Electriciteits Maatschappij. In 1920 werd vergunning verleend voor de realisatie van dit huis, dat een belangrijk onderdeel was van de elektriciteitsvoorziening van Doorn. De transformator in het huisje zet elektriciteit met middenspanning (meestal 10 kilovolt) om in laagspanning van 230 volt. Dat is de spanning op de stopcontacten in huis. Het is niet voor niets dat er op het emaille bord aan de buitenkant van het gebouw vermeld staat: ‘VERBODEN NAT TE SPATTEN – GEVAARLIJK’.

Een foto van het prachtige gebrandschilderde raam geschonken door Jonkheer Louis van Loon (1862-1953)

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl

Bekijk een andere locatie: