Oude Arnhemse Bovenweg (Via Regia)

Waarom de Oude Arnhemse Bovenweg niet netjes op de Kampweg aansluit

In 1872 kocht de heer Mr. H.L.M. Luden de buitenplaats Der Hirtler met omliggende gronden. Enkele jaren later kocht hij van de eigenaar van het landgoed Moersbergen 30 hectare bos, dat ten noorden van Der Hirtler lag.

Oorspronkelijk liep dwars door dit bosgebied de verbinding vanaf de huidige Kampweg naar Driebergen en Austerlitz. De heer Luden wilde het bos open stellen als wandelbos en vroeg de gemeente de weg door het bos naar het noorden te verleggen. De gemeente ging akkoord, zodat de Kampweg niet meer aansloot op de Arnhemse Bovenweg. Hierdoor ontstond wel een groot aaneengesloten wandelgebied. De bevolking noemde dit bos Ludenbos, welke naam het nog steeds heeft, hoewel het tegenwoordig vele malen kleiner is door de bouwontwikkelingen er om heen.

Het detail uit deze kaart uit 1827 laat de ‘rechte’ Kampweg zien die rechtstreeks naar Austerlitz ging.
Op deze kaart (ca. 1890) is te zien dat de Kampweg (aangegeven met een bolletje) in de noordelijke richting uitkomt bij een straat (wat tegenwoordig de Drift is). Tot de dag van vandaag moet je rechts afslaan en vervolgens de eerste links om in Driebergen en Austerlitz te komen. De twee kaarten laten mooi zien hoe de weg veranderde ten behoeve van de wandelaars in het Ludenbos.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl

Bekijk een andere locatie: