Grafheuvel

Hoe de grafheuvel in de Tweede Wereldoorlog bijna vernietigd werd 

Dit deel van Doorn is pas na 1950 ontwikkeld voor huizenbouw. Tot die tijd was het een bos met alleen langs de Berkenweg een aantal huizen. Het Duitse leger gebruikte dit gebied als autopark (op de afbeelding hieronder met stippellijn aangegeven) met de bomen als bescherming tegen waarneming vanuit de lucht.

Desondanks werd dit autopark ontdekt door de geallieerden die het bombardeerden. Niet alleen het autopark, maar ook een huis aan de Berkenweg werd getroffen. De inwoners hebben het niet overleefd. Op de plattegrond hieronder is te zien waar enkele bommen terecht zijn gekomen en dat op één haar na de grafheuvel niet werd geraakt. Wanneer je het bospad achter de grafheuvel volgt, kom je langs een kuil. Dat is een oude bomkrater. Andere bomkraters zijn in de loop der jaren verdwenen, omdat de grond ontwikkeld is voor woningbouw.

Mocht u meer informatie hebben of herinneringen willen delen over deze locatie, die interessant zijn voor het project Vertel het Door(n), stuur dan een mailtje naar info@oudheidkamerdoorn.nl